Alkohol v historických prameňoch

alebo ako alkohol písal dejiny

 

Predmet vyučujú: prof. PhDr. Juraj Šedivý, MAS, PhD.; Mgr. Balázs Csiba, PhD.; PhDr. Eva Benková, PhD.; doc. PhDr. Jan Dolák, PhD.; doc. Mgr. Frederik Federmayer, PhD.; doc. Mgr. Ľuboš Kačírek, PhD.; Mgr. Martina Orosová, PhD.; Mgr. Lenka Vargová, PhD.

Forma výučby: prednáška

ECTS: 4

Cieľ:

Jednosemestrálny výberový predmet pre študentov FiFUK so záujmom o históriu výroby a konzumácie alkoholických nápojov, ale aj boja proti alkoholizmu od stredoveku do prvej polovice 20. storočia. Prednášky budú založené na interpretácii dobových písomných, obrazových a hmotných prameňov. Študenti získajú komplexné vedomosti o výrobe rôznych druhov alkoholických nápojov v minulosti, ich distribúcii, konzumácii a problémoch s tým spojených v rôznych spoločenských vrstvách od stredoveku do modernej doby. Oboznámia sa s archívnymi prameňmi, výtvarnými dielami a múzejnými predmetmi, ktoré dokumentujú problematiku alkoholických nápojov v strednej Európe so zameraním na územie Slovenska, a budú schopní ich interpretovať v kontexte širších historických, kultúrnych a ekonomických procesov.

Stručná osnova:

  • Úvod do problematiky – alkohol ako téma historického výskumu; súčasná a historická terminológia; prehľad histórie alkoholických nápojov a ich významu v historických kultúrach.
  • Od medoviny k vínu (obdobie sťahovania národov a raný stredovek) – výroba a konzumácia medoviny u Slovanov, Germánov a iných etník; víno a iné nápoje ako súčasť náboženského života; kristianizácia a pestovanie hrozna.
  • Alkohol v stredovekej literatúre a umení (od biblických komentárov po vagantskú poéziu), zobrazenie témy alkoholu v literárnom a výtvarnom umení, symbolika alkoholu v ikonografii.
  • Alkohol v prameňoch stredovekých miest – obchodné cesty a trhy; obchod s vínom a pivom, jeho vplyv na prosperitu miest a jeho odraz v písomných prameňoch.
  • Alkoholické nápoje v prameňoch feudálnych panstiev (od konca stredoveku do 18. storočia) : ponuka  alkoholických nápojov na stoloch feudálnych pánov; vo vinohrade, v lisovni a pivnici. 
  • Víno, pivo, liehoviny v ranonovovekých mestách a ich vplyv na mestskú kultúru a heraldickú tvorbu – miesta konzumácie alkoholu, remeselné cechy súvisiace s výrobou a predajom alkoholických nápojov a ich symboly v heraldike.
  • Konzumácia alkoholu v novoveku – alkohol ako súčasť každodenného života roľníkov, mešťanov, šľachty a cirkevných predstaviteľov; symbolika alkoholu v spoločenských rituáloch a oslavách.
  • Alkohol a zdravie (novovek do konca 19. storočia) – alkohol ako liek v tradičnej medicíne – vs. – sociokultúrne zmeny v závislosti od alkoholu po rozšírení liehovín (opilstvo, choroby, kriminalita); alkoholizmus ako choroba, jeho zdravotné a sociálne dôsledky; spolky striedmosti.
  • Alkohol a zákon – právne regulácie a tresty spojené s výrobou a distribúciou alkoholu a ich dopad, boj proti alkoholizmu.
  • Alkohol v období industrializácie – vplyv priemyselnej revolúcie na výrobu alkoholu, vzostup veľkých liehovarov a pivovarov; budovy na výrobu a konzumáciu alkoholických nápojov ako pamiatky (vinárne, pivovary, pivnice, liehovary).
  • Zbierky súvisiace s výrobou, predajom a konzumáciou alkoholických nápojov na Slovensku a vo svete.
  • Múzejná prezentácia výroby, distribúcie a konzumácie alkoholických nápojov (múzeá vinárstva, pivovarníctva a liehovarníctva na Slovensku a vo svete).
  • Exkurzia do Múzea vinohradníctva a vinárstva.

Požiadavky na absolvovanie:

  • Počas semestra (10 bodov): účasť na prednáškach a aktívna práca na hodine. Akceptované sú tri absencie.
  • V skúškovom období (90 bodov): záverečný text z celého prebratého učiva alebo seminárna práca na vybranú relevantnú tému (min. 10 NS + zdroje). Témy prípadných seminárnych prác budú dohodnuté s vyučujúcimi v priebehu semestra. Termín odovzdania prípadných seminárnych prác bude najneskôr 15. január.

Odporúčaná literatúra:

  • BYSTRICKÝ, Peter – DUCHOŇOVÁ, Diana – DVOŘÁKOVÁ, Daniela et al. Alkohol ako kultúrno-historický fenomén. Bratislava, 2024, 263 s.
  • HRIVŇÁK, Štefan – FEJEŠOVÁ, Mária – HRUBALA, Martin et al. Víno v prameňoch: dokumenty k dejinám malokarpatského vinohradníctva. Bratislava, 2018, 172 s.
  • PETRÁŠ, Milan. Z dejín pivovarníctva, sladovníctva a chmeliarstva na Slovensku.  Trnava, 1993, 114 s.
  • BENKOVÁ, Eva. Vinohradníctvo na panstve Červený Kameň v ranom novoveku. Bratislava, 2017, 192 s.
  • DUCHOŇOVÁ, Diana - LENGYELOVÁ, Tünde. Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku : radosti slávností, strasti každodennosti. Bratislava, 2016, 320 s. 
  • HAMES, Gina. Alcohol in world history. London, 2012, 146 s.
  • SOURNIA, Jean-Charles. Dějiny pijáctví. Praha, 1999, 299 s.
  • SEDLÁK, Peter. Hnutie spolkov striezlivosti na Slovensku v rokoch 1844 – 1874. Prešov, 1998, 150 s.